Oamenii de stiinta au urmarit pe o perioada de 10 ani un
esantion de 19.357 persoane cu varsta cuprinsa intre 35 si 65 de
ani, deja „inrolati” in studiul EPIC (European Prospective
Investigation into Cancer), si au descoperit ca cei care consumau o
cantitate mai mare de
ciocolata (o medie de 7,5 grame pe zi) prezentau o presiune
sanguina mai scazuta si un risc de
infarct mai mic cu 39% fata de persoanele care consumau mai
putina, adica 1,7 grame pe zi.. Diferenta dintre cele doua grupuri
a fost una egala cu 6 grame de ciocolata, echivalentul a mai putin
de o „patratica” dintr-o ciocolata de 100 de grame.
„In termeni de risc absolut, putem considera ca daca indivizii din
al doilea grup (din care 219 din 10.000 au suferit un infarct sau
un atac cerebral) ar consuma cu 6 grame de ciocolata mai mult pe
zi, ar avea loc 85 de cazuri de infarct sau atac cerebral mai putin
la fiecare 10.000 de persoane, intr-o perioada de timp de circa 10
ani”, a comentat Brian Buijsse. In plus, in opinia acestuia, daca
se extinde procentul de 39% la populatia generala, numarul de
infarcturi si atacuri cerebrale evitabile ar putea creste si mai
mult, intrucat riscul absolut la populatia generala este mai
ridicat.
Oamenii de stiinta banuiesc ca flavonoidele din cacao reprezinta
motivul pentru care ciocolata ar reduce presiunea sanguina si
riscul bolilor cardiace.
Descopera lumea in care traiesti:
CITESTE SI: